Éjszakai ágybavizelésről akkor beszélünk, ha a gyermeknek még nem sikerült 6 hónapig egybefüggően ágytisztának lennie, esetleg korábban már volt ágytiszta időszak, de valaminek a hatására ez megváltozott és újra gondok vannak az éjszakai bepisiléssel.

Az első és legfontosabb, hogy nem szabad megijedni. Akármilyen hihetetlen, előbb vagy utóbb, így vagy úgy, de túl lesztek rajta! Előfordulhat, hogy majd kinövi magától, de az is lehet, hogy valamilyen terápia fog segíteni. A probléma sokkal többeket érint, mint azt valaha gondoltad volna!

A szobatisztaság tekintetében nagyon fontos a türelem. Ha egy gyerek még nem érett rá, rengeteg küzdelemmel és idegeskedéssel jár a kialakítása, ezzel szemben ha valaki megvárja azt, hogy a gyermeke éretté váljon rá, szinte magától megy minden. Ugyan ez a helyzet az éjszakai bepisiléssel is. Ha 3-4 évesen még nem alakul ki az ágytisztaság, az még semmiképpen sem probléma. Persze a gyakori ágyneműmosás komoly terhet tud róni egy dolgozó családanyára, de vízzáró matrachuzattal vagy pelenkával valamennyire ezen is lehet segíteni.

Ha még 5 évesen is fennáll a probléma, akkor már érdemes energiát fektetni a kérdésbe, nehogy iskolás korban kellemetlen pillanatokat szüljön egy ilyen eset, pl. osztálykirándulás alkalmával.

Az első és legfontosabb, hogy el kell menni a háziorvoshoz, aki majd mérlegeli a helyzetet. Lehetséges, hogy egy húgyúti fertőzés okozza a bajt. Tovább küldheti a gyereket nephrológiai kivizsgálásra is, ahol a húgyhólyag és annak hormonjainak rendes működését vizsgálják és ellenőrzik az orvosok.

Ha érte valami komolyabb hatás a gyereket (válás, költözés, haláleset a családban), akkor egy pszichológus felkeresése is javasolt.

Kiegészítő terápiaként biztos, hogy nem árt egy cseppcsengő (vagy pisicsengő), ami akkor kezd el jelezni ha éjszaka bepisil a gyermek. Ez leginkább azokban az esetekben szokott segíteni, amikor az okozza a problémát, hogy a pici olyan mélyen alszik, hogy egész egyszerűen nem ébred fel arra, hogy pisilnie kell. Az ébresztő hatású csengő segítségével kialakul az a bizonyos reflex, aminek ilyenkor működnie kell és a kellő pisiinger alkalmával automatikusan fog felébredni a gyermeke.

Megdöbbentő, de elég lehet akár már pár alkalom is!